17 september was de kaart van Veldhuizen bij Hoogersmilde het toneel voor het jaarlijkse Nederlandse kampioenschap Relay. 18 teams mocht HOC’93 ontvangen op de door hen georganiseerde wedstrijd. Met een leuke kaart en uitdagende baanlegging zou de relay niet zonder fouten zijn voor vele lopers.

De start begon veelbelovend voor OLifant: Michel van Dongen kwam als eerste loper als eerste binnen voor OLifant, met een ruime voorsprong. Michel: “Ik had een behoorlijk rappe start zonder (na de uitleg) eigenlijk tijd te krijgen voor een goede warming-up. (…) In het begin liep Adrie nog bij mij in de buurt, maar op een gegeven moment van hem weg kunnen lopen.”. Op ruime afstand volgenden HOC’93 (Richard Wols, + 5:25) en OLV MINOR (Antal Guszlev, + 5:30); hoewel Adrie aan het begin kon volgen, kwam hij als eerste loper van KOVZ binnen op ruim 13 minuten achterstand.
Als tweede loper voor OLifant wist Gerrit van de Riet de voorsprong uit te bouwen, bij de wisseling naar de derde loper is de voorsprong op nummer 2, HOC’93 (met loper Anne Heikoop) ongeveer 8:30 en op OLV MINOR (met loper Hakan Svedhem) zelfs bijna 11 minuten.
De Relay leek zich te ontvouwen tot een ruime overwinning voor OLifant, maar zoals altijd bleek nu ook weer in de oriënteringswereld dat een wedstrijd pas gestreden is als de finish gepasseerd is. De derde loper voor OLifant, Pieter van Geldere, ging met ruime voorsprong van start maar kon dit niet vasthouden. Net zoals in 2012 mocht Wouter Foppen als derde loper starten voor OLV MINOR en was de start voor hem met een schijnbaar onoverbrugbare tijdsachterstand (in 2012 was dit 8 minuten achterstand op de KOVZ), maar door zelf een goede wedstrijd te lopen wist hij ook dit jaar weer OLV MINOR naar de eerste plaats te brengen. Het was de eerste overwinning voor OLV MINOR op het NK Relay sinds 2013, waar HOC’93 de Relay in 2014, 2015  en 2016 wist te winnen.
Tweede plaats zou voor de organisator HOC’93 zijn die met derde loper Erik Eefting ook moest toegeven op OLV MINOR, maar de schade beperkt wist te houden. OLifant kwam uiteindelijk met bijna 15 minuten achterstand over de finish en werd daarmee derde.

De eindstand voor het NK relay 2017 is daarmee geworden:

Goud: OLV MINOR – Antal Guszlev, Hakan Svedhem, Wouter Foppen: 1:59: 04
Zilver: HOC’93 – Richard Wols, Anne Heikoop, Erik Eefting: 2:00:46
Brons: OLifant – Michel van Dongen, Gerrit van de Riet, Pieter van Geldere: 2:13:53

De Silva Cup werd dit jaar gewonnen door HOC’93, die de drie snelste teams had op de estafette. HOC’93 1, 2 en 3 liepen samen met 7:09:36 de snelste tijd en waren daarmee sneller dan KOVZ 1, 2 en 3 die 7:35:41 lieten noteren.

De totale uitslag van de estafette en Silva Cup is hier te vinden

Alle winnaars van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat!
HOC’93 bedankt voor de organisatie van het NK Relay 2017!

Share.

Comments are closed.