Samenvoegen categorieën in 2018 standaard

In 2018 zal bij de Nederlandse Kampioenschappen regel 4.2 van het wedstrijdreglement bij de senioren altijd worden toegepast.

Dit betekend het volgende:
“Bij onvoldoende deelname (< 3 aanmeldingen) zal de Wedstrijdcommissie binnen de banen de leeftijdscategorieën samen voegen, conform de in artikel 3.4. genoemde categorie indeling, waarbij alleen oudere leeftijdscategorieën bij jongere worden samengevoegd.”

Er zijn 7 berichten

 1. Masja van de Ven

  Beetje cryptisch. Als ik het goed begrijp: als bij D50 er maar 2 aanmeldingen zijn, worden D50 en D55 samengevoegd (ongeacht aantal deelnemers in D55)? En bij 3 aanmeldingen blijven D50 en D55 twee categorieën?

 2. Robert

  Masja,
  Nee dat klopt niet. Want dan zouden de oudere atleten kunnen klagen dat er oneerlijke concurrentie is door jongere atleten die aan hun categorie worden toegevoegd. Omgekeerd kan wel: Als er bij de D55 maar 2 aanmeldingen zijn dan kunnen deze worden samengevoegd met de D50. De D55 kan er immers ook voor kiezen om zich in te schrijven voor een D50, dus er is geen sprake an oneerlijke concurrentie
  Dit is overigens bij andere sporten, zoals bijv. bij Atletiek, heel normaal.
  Als je kijkt naar de baan indelingen dan kunnen de volgende categorieen samen worden gevoegd:
  Classic
  Route 3, D35, D40, D45
  Route 4, D50, D55, D60, D65
  Route 5, D70, D75 enz
  Sprint
  Route 3, D35, D40, D45
  Route 4, D50, D55 enz.
  En er worden dus alleen oudere atleten bij een jongere categorie toegevoegd en niet andersom
  We zullen moeten zien hoe het gaat.

  Ik neem aan als er bij een classic 1 D 60 is en 2 D 65, dat die samen een D60-65 worden met 3 deelnemers en dat deze deelnemers niet meer samengevoegd met een D55 ook als er daar maar 2 deelnemers zijn. De 3 deelnemers in de D60-65 zijn dan voldoende voor een zelfstandig kampioenschap. De 2 deelnemers in de D55 moeten dan worden samengevoegd met de D50, ongeacht het aantal deelnemers in die categorie.

  Robert

 3. Marieke van Loon

  Hoi Robert, in de atletiek mag je niet bij elke jongere categorie inschrijven. Je mag niet als 55 jarige bij de 50 jarigen inschrijven, je mag wel altijd bij de ‘senioren’ inschrijven.
  Gr, Marieke

 4. kees geers

  Het samenvoegen van categorieën is een zwaktebod in het kader van onmacht onze sport niet groot genoeg te krijgen om leeftijdscategorieën te vullen.
  Een kwestie van prioriteiten stellen.
  En hoe zit dat samenvoegen bij de jeugd?
  Gewoon niet doen allemaal.

 5. Edo

  Ik ben d’r wel blij mee. Voor een kleine sport als de onze (in Nederland) is het m.i. een te grote luxe om zo veel categorieën te gebruiken.