Op 13 september vonden de Nederlandse Kampioenschappen Middle Distance plaats. HOC’93 organiseerde dit kampioenschap op de kaart “Bosberg”, een mooie kaart die vorig jaar voor het eerst is gebruikt tijdens de Tweedaagse van Drenthe/Friesland. Bosberg is een zeer uitdagend terrein ten westen van Appelscha met veel klein reliëf, wat garant zou staan voor de nodige kleine en grote fouten van de deelnemers.

Onder een stralend najaarszonnetje werd er in de diverse leeftijdscategorieën strijd geleverd. Bij de dames D21 was de overwinning voor Gerber Loman van OLV MINOR. De eerste twee posten lag Tjitske Breimer (HOC’93) nog op kop, maar daarna nam Gerber de kop over om die niet meer af te staan. Aan de finish had ze een voorsprong van bijna 5 minuten op Eveline Kroot (Olifant), een kleine minuut daarachter eindigde Tjitske Breimer op de derde plaats.

Splitgrafiek H21

Bij de heren H21 waren een aantal deelnemers erg aan elkaar gewaagd, wat leidde tot diverse wisselingen aan de kop van de wedstrijd. Remco Hereijgers van Olifant pakte direct de leiding en lag tot post 6 aan kop, waarna bij post 7 Wouter-Dirk Huitzing (Argus) de kop overnam, met drie lopers binnen acht seconden achter hem. Daarna werd het veelvuldig stuivertje wisselen aan de kop tussen de vier sterkste oriëntatielopers. Bij post 17 maakte Wouter-Dirk een fout van 9 minuten, waarmee zijn podiumkansen verkeken waren. Remco nam de kop over, maar door foutjes bij post 18 en post 20 raakte de titel voor hem buiten bereik. Vervolgens ontstond er een spannende strijd tussen Roland van Loon (KOVZ) en Michel van Dongen (Olifant). Bij post 21 en post 22 had Roland nog een minimale voorsprong van twee seconden op Michel, maar hij zag niet direct de kuil met post 23, waardoor Michel de kop overnam en die niet meer af stond bij de laatste twee posten. Aan de finish was zijn voorsprong 25 seconden op Roland en twee en een halve minuut op Remco.

Podiums bij H21 en D21 (klik voor vergroting)

Foto’s podium: Jurre Bosman
Foto omslag: Kees Geers
Tekst: Roland van Loon

Share.

Comments are closed.